U bevindt zich hier:

Support:

Hulp nodig?
Gebruik de kennis van het GEP team

Stel hier je vraag

Hemelwater nieuws

Regenwatertanks

Soorten regenwatertanks 
Afkoppelen van regenwater wordt tegenwoordig steeds vaker geeist door gemeentes. Infiltratie van regenwater in de bodem is dan een optie maar het gebruik van regenwater neemt een steeds grotere vlucht. Men heeft dan immers iets aan de investering omdat men werkelijk iets doet met het regenwater, het wordt gebruikt. Het is een gratis bron van water voor schoonmaak, tuinbesproeiing, wc-spoeling, wasmachines enz. De kwaliteit van regenwater is goed, regenwater is arm aan kalk en zet geen kalkaanslag af op leidingen en wasmachines. Er is bij regenwater zelfs minder wasmiddel nodig. Dus eigenlijk is gefilterd regenwater wat dat betreft beter dan duur drinkwater. Maar om continue regenwater tot je beschikking te hebben moet het worden opgeslagen in een regenwatertank die voldoende groot is om meerdere droge dagen te kunnen overbruggen. Er zijn regenwatertanks van kunststof, van beton en er zijn zelfs flexibele waterzakken om in een kruipruimte te plaatsen. Maar welk type regenwatertank is nou eigenlijk het best?

Regenwatertanks (hemelwateropvang tank) 
In het algemeen is het van belang dat de regenwatertank of –put uit één stuk vervaardigd is, dus naadloos geproduceerd. Daarmee is het gegarandeerd dat de tank 100% waterdicht is, en niet onbelangrijk, blijft. Regenwatertanks of –putten die uit ringen of schaaldelen bestaan hebben altijd één of meerdere naden die afgedicht moeten worden. Deze naden moeten waterdicht blijven, ook op de lange termijn, en ook bij zetting van grond en leidingen. Verder is het van belang dat de aansluitingen op de tank of put ook waterdicht zijn, bij voorkeur voorzien van rubber doorvoeringen om kleine zettingen van de regenwateropvang tank te kunnen compenseren.

Regenwaterputten van beton 
Een regenwaterput van beton heeft een aantal voordelen. Ten eerste zijn betonnen regenwaterputten relatief goedkoop, dat wil zeggen goedkoper dan een kunststof tank. Daarbij moet de kanttekening geplaatst worden dat er hele grote prijs- en kwaliteitsverschillen zijn. Verder is een regenwaterput van beton vrij zwaar, waardoor de regenwaterput niet zo snel op komt drijven als een kunststof regenwateropvang tank. Dus betonnen regenwaterputten zijn beter geschikt voor gebieden met een hoge grondwaterstand.

Daarnaast biedt de chemische samenstelling van een regenwaterput van beton ook voordelen, beton bevat namelijk kalk en magnesiumoxide, twee stoffen die de natuurlijke zuurtegraad van regenwater neutraliseren. Dat betekent in de praktijk dat de PH-waarde van water afkomstig uit een betonnen regenwaterput meestal iets neutraler is dan regenwater uit een kunststof regenwateropvang tank. Nadeel van beton is de manouvreerbaarheid, ze zijn groot, lomp en zwaar zodat er altijd een kraan aanwezig moet zijn op de bouwplaats, tenzij de putten worden geleverd met een kraanwagen. Daarom zien we in de praktijk meestal dat betonnen regenwaterputten veel toegepast worden bij nieuwbouw. Vanwege het gewicht en de beperkingen van transport zijn de leverbare volumes beschikbaar van 2.000 tot 20.000 Liter.

Regenwatertanks van kunststof
Regenwatertanks van kunststof hebben een veel lager gewicht dan beton en zijn dus veel eenvoudiger te transporteren en te verplaatsen, kunststof regenwatertanks hoeven dus niet met een zware kraan geplaatst te worden. Het installeren van kunststof tanks is echter wat omslachtiger dan een betonnen regenwaterput, dat wil zeggen dat ze ingewaterd moeten worden zodat de grond rondom de tank goed aansluit rondom de tank. Er zijn zelfs kunststof regenwatertanks die enkel volledig in het gestabiliseerd zand geplaatst mogen worden. Verder is het van groot belang om voor plaatsing de maximale grondwaterstand te kennen om zeker te zijn dat de tank nooit op komt draaien als gevolg van het opdrijvende vermogen bij een lege tank. De kunststof regenwatertanks zijn in verschillende modellen leverbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld ook platte modellen, die vergen minder diep graafwerk en zijn beter geschikt voor gebieden met hoge grondwaterstanden. We zien kunststof regenwatertanks vaak toegepast worden op plekken waar geen zwaar bouwmateriaal kan komen zoals bijvoorbeeld moeilijk toegankelijke tuinen. De volumes variëren van 800 tot 60.000 Liter.

Waterzakken in de kruipruimte
Naast de betonnen en kunststof regenwatertanks bestaan er ook flexibele waterzakken voor de opslag van regenwater. Anders dan kunststof regenwatertanks en –putten van beton kunnen deze waterzakken zonder graaf- en grondwerk worden geïnstalleerd. Het opvangsysteem met waterzak wordt simpelweg in de kruipruimte gelegd. De waterzakken zijn daarom uitermate geschikt voor de bestaande bouw. De leverbare volumes variëren van 2.000 tot 20.000 Liter maar maatwerk is heel eenvoudig mogelijk.

Bovengrondse binnentanks voor regenwater
Bovengrondse hemelwateropvang watertanks zijn leverbaar in vele soorten en maten. Om het regenwater 365 dagen per jaar te kunnen gebruiken moeten de bovengrondse regenwatertanks binnenshuis geplaatst worden, dat wil zeggen in een vorstvrije ruimte. Verder is het van belang dat de hemelwateropvang tanks beschikken over een mangat voor montage en reiniging en dat het materiaal waarvan de regenwatertank vervaardigd is UV-ondoorlaatbaar is. Dat voorkomt de groei van algen en de verkleuring van het regenwater als gevolg daarvan. Belangrijk punt van aandacht bij de aanschaf van een bovengrondse regenwatertank is de breedte van de deur(en) waardoor de hemelwateropvang tank in het gebouw gebracht moeten worden. (de auteur spreekt spreekt hier helaas uit eigen ervaring ;-) )

Om een groot opslagvolume te creëeren kunnen meerdere tanks gekoppeld worden tot één groot communicerend vat. Tot slot is de plaats waar de bovengrondse hemelwateropvang tank staat belangrijk voor de kwaliteit van het regenwater. De regenwatertank moet koel opgesteld worden om de goede kwaliteit van het regenwater op de lange termijn te kunnen waarborgen. Bovengrondse regenwatertanks zien we in de praktijk vaak bij gebouwen met kelders of als gravitair regenwatersysteem waarbij de hemelwateropvang tank op een hoge verdieping van het gebouw komt te staan. De leverbare volumes variëren van 200 tot 35.000 en zijn leverbaar in vele verschillende vormen en uitvoeringen.

Auteur: Fred Prins is werkzaam als technisch adviseur bij GEP Water BV.

GEP ontzorgt installateur met regenwatersystemen!

De installateur zorgt dat de leidingen worden aangelegd, GEP regenwater doet de rest! Het nieuwe concept waarmee GEP regenwater, regenwatersysteemleverancier, installateurs wil ontzorgen. GEP regenwater wil installateurs overhalen om regenwatersystemen te adviseren aan klanten. Dit zorgt tevens voor ambassadeurschap. Fred Prins, commercieel directeur bij GEP regenwater, stelt dat installateurs soms opzien tegen de aanleg van een regenwatersysteem. Dan gaat het niet om het leidingwerk in huis, want dat hebben ze wel in hun vingers. Het gaat met name om de installatie van het regenwatersysteem, de beugelingen, de pomp, de aansluitingen en de inregeling. Hier zien ze vaak nog tegenop. ‘‘Installateurs hebben het vaak enorm druk en nauwelijks tijd om zich in deze materie te verdiepen’’. De bedoeling is dat GEP Regenwater het moeilijke deel uit handen neemt van de installateurs. Aldus Fred Prins, commercieel directeur van GEP Regenwater. Het concept van GEP wordt ondersteund door de PREFAB muurbeugel. De installateur plaatst de PREFAB muurbeugel op de buitenmuur waar alle leidingen worden aangesloten. Deze PREFAB muurbeugel is voorzien van aansluitingen en afsluiters. Wanneer dit is geïnstalleerd, komt GEP regenwater langs met het pompsysteem. Deze wordt boven de beugel gemonteerd en aangesloten. Tevens controleert GEP het systeem, regelt het in, ontlucht de pomp en neemt het pompsysteem in bedrijf. Volgens Prins wordt bij woningen in Nederland het meest gebruik gemaakt van een betonnen opslagtank van 7.500 liter. Hiernaast zijn de opslagtanks ook leverbaar in de maten: 1.500, 3.000 en 5.000 liter. Tevens biedt GEP regenwater waterzakken voor in de kruipruimtes aan. Deze waterzakken zijn op maat te maken. Op de VSK beurs in Utrecht lag één van deze waterzakken pontificaal te schitteren op de stand van GEP Regenwater. Bovenstaand ‘ontzorgingsconcept’ is volgens de oprichter van GEP ‘’uit nood geboren’’, aangezien het bedrijf zag dat installateurs vaak terugdeinsden voor installeren van een regenwatersysteem. Onlangs is dit concept toegepast in Friesland, bij een woningbouwproject in Tietjerksteradeel. Bron: Installatie.nl

Klimaatveranderingen zorgen voor wateroverlast, wat nu?

Ruim 40 gemeenten verplichten inwoners momenteel al om wat te doen aan het overtollige regenwater. Dit wordt gedwongen middels het aanschaffen van een regenton of een ander middel om hemelwater, oftewel regenwater, op te vangen. De opwarming van de aarde zorgt voor een klimaatverandering. Deze klimaatverandering brengt hevigere regenbuien met zich mee. Dit resulteert in het feit dat de rioleringen het hemelwater niet meer aankunnen. Maar wie is er dan verantwoordelijk voor de rioleringen? Juist, de gemeenten. De 43 gemeenten dwingen haar inwoners om regenwater op te vangen zodat het niet de rioleringen inloopt en dus geen schade aanricht. Een inwoner van Laren berekende een kostenplaatje van 3.000 euro voor de opvang en het hergebruik van regenwater. De Noord-Hollandse gemeente schreef voor dat er voor iedere vierkante meter dak minimaal 40 liter regenwater moet worden opgevangen. Momenteel heeft de gemeente Laren de toepassing van de ‘hemelwaterverordening’ opgeschort. Uiteindelijk wil de gemeente Laren dat 3.500 van de 5.000 panden uiterlijk in 2019 hun eigen hemelwater gaan opvangen middels een regenwatersysteem. De overkoepelende branche organisatie voor stedelijk waterbeheer en riolering in Nederland stelt dat Laren een goed voorbeeld is van een ‘gevoelige’ gemeente voor wateroverlast. Zo stelt projectmanager Eric Oosterom het volgende: ‘In de dorpskern staan veel grote huizen met grote tuinen. Er is weinig openbare ruimte om het water op te vangen. Zou Laren wel voor een collectieve aanpak kiezen, dan zou het hele centrum op de schop moeten.’ De gevraagde inspanning aan de burger is dus een resultaat van het berekende kostenplaatje. Tevens verwacht RioNed dat in de loop der tijd steeds meer gemeenten zullen overgaan tot het afkoppelen van huizen en gebouwen om de bovengenoemde wateroverlast tegen te gaan. In België is het enorm gebruikelijk om het water op te vangen in een opslagtank van gemiddeld 5 kubieke meter. Dit water wordt vervolgens opgevangen, opgeslagen, teruggepompt en hergebruikt om de tuin mee te besproeien, de auto te wassen, het toilet door te spoelen en kleding te wassen. Nederland staat momenteel dus aan de vooravond van een veranderende regelgeving waardoor er een inspanning wordt verwacht van de burger. In dit geval, het afkoppelen van regenwater. Bron: De Volkskrant, Duurzaam thuis

Gemeente Altena wil wateroverlast tegengaan met ‘tuintegeltaks’

Tegenwoordig bestaat de trend om geen planten meer in de tuin te plaatsen maar de tuin juist vol te tegelen. Het nadeel hiervan is dat het regenwater hierdoor niet meer makkelijk de grond in kan zakken. Steeds vaker hebben gemeenten te maken met wateroverlast doordat het aantal hevige regenbuien toeneemt. De Brabantse fusiegemeente Altena overweegt de ‘tuintegeltaks’ in te voeren. Het zal de burgers dus geld opleveren wanneer zij een ‘groene’ tuin hebben. Daarentegen zal een betegelde tuin geld gaan kosten voor de inwoners van de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem. Wethouder Pim Bouman zegt: ‘‘wel zo eerlijk, wie zijn tuin helemaal bestraat, maakt meer gebruik van de gemeentelijke voorzieningen om hemelwater af te voeren.’’ Bouman en zijn collega-wethouders uit Werkendam en Woudrichem waren het gezamenlijk eens om de rioolheffing te koppelen aan de hoeveelheid verharde oppervlakte binnen het perceel. Tevens vormen de eerder genoemde 3 gemeenten vanaf 2019 samen de gemeente Altena. In gebieden met slecht doorlatende kleigronden, resulteren de extreme regenbuien vaak in wateroverlast. Voornamelijk in de gemeente Werkendam hadden veel woningen last van waterschade, zegt Bouwman. Om het water gemakkelijker af te voeren naar de grond, zal er in de toekomst meer groen aan moeten worden gelegd in de openbare ruimte. Daarentegen worden voortuinen steeds vaker bestraat. Dit terwijl er tegenwoordig ook ‘groene’ oplossingen zijn die nauwelijks onderhoud vergen. De tuintegeltaks moet mensen stimuleren om de tuin te vergroenen. Het is nog niet bekend wat de belasting voor een vierkante tuintegel moet gaan kosten. De gemeenteraad zal dit plan van de wethouders in eerste instantie nog goed moeten keuren en moeten beslissen of het de wethouders daadwerkelijk wil ondersteunen. Hoe moet dit plan succesvol worden uitgevoerd? Luchtbeelden. Op basis van het verleden blijkt dat huizenbezitters bereid zijn om hun woning of perceel aan te passen in reactie op belastingprikkels. Volgens wethouder Bouman is het praktisch lastig uitvoerbaar. ‘’Het is voor gemeenten onmogelijk om elk jaar de tegels in de tuinen van de inwoners te tellen. Dit kan alleen middels luchtfoto’s. Zelfs dan blijft het bewerkelijk. De kosten van zo’n belastingsysteem mogen niet hoger zijn dan de opbrengst ervan. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat ook de mensen met groene tuinen meer belasting moeten betalen om de tuintegeltaks te bekostigen.’’ Aldus Bouman. Er zijn voldoende luchtbeelden van de juiste kwaliteit beschikbaar, zegt satellietbeeldexpert aan de universiteit van Wageningen. ‘Er zijn alleen wat geautomatiseerde toepassingen nodig. Om dit op gemeenteniveau te testen, zal het eerste jaar zo’n 40.000 euro gaan kosten. Daarna kan dit goedkoper worden. Zeker wanneer er andere gemeenten anticiperen op de toepassing van de tuintegeltaks.’ Aldus Gerbert Roerink. Bron: Volkskrant, Groenrijk Hoveniers

Wat kost nou zo’n regenwatersysteem?

Dat besparen als belangrijk wordt ervaren in Nederland dat weten we. In België is besparen ook één van de sleutelwoorden voor een (ver)bouwer. Middels een regenwateropvangsysteem bespaar je op je drinkwaterfactuur door het regenwater te hergebruiken voor je toilet, wasmachine en je tuin. Maar wat kost dit systeem gemiddeld genomen?

Regenwaterreservoir
De grootte van een regenwaterput ligt aan het dakoppervlak en het verbruik per gezin. In België is men verplicht een regenwateropvangsysteem aan te schaffen. Hier moet er volgens de voorschriften minimaal een opslagtank van 5.000 liter worden aangeschaft. Een betonnen regenwaterput van 5.000 liter is gemiddeld 650 euro. Voor een kunststof tank ligt de gemiddelde prijs rond de 1.300 euro.
Pompsysteem
De pompkeuze is tevens afhankelijk van het type woning, de plaats van de opslagtank en de eigen wensen. Een gemiddelde zelf aanzuigende pomp ligt rond de 500 euro en een dompelpomp kost ongeveer 700 euro. ‘’Hoe groter de afstand die je moet overbruggen en hoe meer aangesloten apparaten en dus ook een hoger vermogen, hoe hoger de prijs. Wil je een automatisch bijvulsysteem dat de regenwaterput bijvult met drinkwater wanneer nodig? Dan kost dit zo'n 300 euro extra.’’ Aldus Philippe Courcelle, adviseur decentraal waterbeheer GEP Regenwater in België.

Filter
Het belangrijkste onderdeel van het regenwateropvangsysteem is het filter. Een filter voor bladeren en grofvuil in combinatie met een rustige toevoer tot op de bodem van de regenwaterput heeft een gemiddelde prijs van 250-300 euro. Hiernaast wordt er ook gewerkt met drijvende aanzuigleidingen, deze kosten gemiddeld 80 euro. Een fijn filter welke de kleinste laatste deeltjes uit het water haalt, kost omme nabij 180 euro.

Omschakelsysteem
Wanneer het regenwater in de put te laag staat, kan het systeem de opslagtank automatisch bijvullen met drinkwater. Dit is overigens geen stadswater, het heeft een eigen kleiner reservoir in de woning dat enkel bij hoge nood wordt gebruikt. Dit omschakelsysteem heeft een gemiddelde prijs van 1800 euro. Installatiekosten De installatiekosten liggen aan de situatie. Het verschilt per project wat dit gaat kosten. Dus, is het nieuwbouw? Renovatie? Zijn de leidingen makkelijk te bereiken? Is er veel graafwerk benodigd? Bij renovatie moet er meer werk worden verricht waardoor de kosten van de installatie hoger zullen liggen. De kosten van installatiemateriaal, zoals buizen, zijn beperkt. Verplichte keuring Voordat het regenwateropvangsysteem in gebruik kan worden genomen, moet de leverancier het systeem nakijken. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de gemeente en de leverancier maar ligt gemiddeld rond de 130 euro. Deze keuring is alleen verplicht in België en dus niet in Nederland.

Onderhoudskosten
Een regenwatersysteem heeft gemiddeld genomen niet veel onderhoud nodig. Deze kosten zijn dus enorm beperkt. Het filter zal ongeveer 3 of 4 keer per jaar verschoond moeten worden. Het slib op de bodem zal een enkele keer verwijderd moeten worden.

Wat kost zo’n regenwatersysteem nou in totaal?
Een regenwatersysteem met een betonnen opslagtank heeft een gemiddelde prijs tussen de 1.500 en 4.500 euro. Voor een kunststof opslagtank ligt de prijs ongeveer tussen de 2.250 en de 6.000 euro. Overigens moeten de installatiekosten hier nog bijgerekend worden.

Gelieve géén hemelwater in het riool!

Wijk bij duurstede – ‘’Regenwater wegspoelen in het riool is zonde’’ aldus Hans Marchal. Deze Hans Marchal maakte tijd vrij om te wijzen op de deze vorm van duurzaamheid. ‘’Het is één van de vele dingen die je thuis kunt verbeteren voor een duurzamer milieu. Het is fijn dat eindelijk breed in de samenleving en ook politiek, het begint te dagen dat we zuinig met onze aarde moeten omgaan.’’ Afkoppelen van hemelwater van de dakgoot naar het riool is enorm duurzaam en makkelijk te realiseren. Het hemelwater in je tuin laten vloeien heeft een aantal voordelen. Ten eerste wordt de rioolzuivering ontlast door het verwerken van hemelwater te verminderen. Ten tweede stijgt het grondwaterpeil rond het huis, hierdoor hoeft er in de zomer minder te worden gesproeid. De afkoppeling van hemelwater combineren met hemelwater opslag, zorgt ervoor dat er altijd voldoende water is voor je tuin. Voor je begint… Moet er wel rekening gehouden worden met het één en het ander. De ene tuin is de andere niet. Bij veel klei in de tuin moeten er eenvoudige maatregelen genomen worden om het water snel in de bodem te laten wegzakken. Tevens is de afsluiting van hemelwater op het riool niet bij iedere woning gelijk. Denk hierbij aan bv. de ontluchting via het toilet met bijbehorende ongemakken van een vieze lucht en omhoogkomend water. Bron: Wijkse courant, Anton Rekké.

Rioleringen kunnen het regenwater niet meer aan?

Na hevige regenbuien, welke de komende jaren steeds extremer worden, veranderen straten in zwembaden. Gemeenten stimuleren hun inwoners om regenwater op te vangen en niet meer te lozen in het riool. Momenteel zijn er zelfs al gemeenten welke dit verplichten aan hun inwoners. Gemeenten zijn al even bezig zich te wapenen tegen bovengenoemde wateroverlast. Dit blijkt uit een enquête van de Limburger. Er wordt flink meer geld uitgegeven aan het afkoppelen van regenwater. Het opvangen van regenwater buiten de riolering om, maar ook aan grotere rioolbuizen, het aanpassen en verhogen van stoepen. ,,Maar wat je ook doet, tegen extreme piekbuien valt niks te beginnen’’, aldus woordvoerder van Nederweert. ,,laaggelegen gebieden, blijven altijd kwetsbaar.’’ De straten die blank staan, is volgens gemeentewoordvoerders geen groot probleem. Het wordt volgens hen pas een probleem wanneer het hemelwater de huizen in stroomt of uit de riolen naar boven komt. Naar aanleiding van de snelle klimaatverandering zijn Limburgse waterschappen en gemeenten een project aan het voorbereiden om burgers te vragen het regenwater in hun eigen tuinen te houden en de regenpijpen af te koppelen van het riool. Deze tuinen moeten wel meer groen en minder tegels hebben. Ruim 40% procent van de stedelijke oppervlaktes bestaat uit tuin, maar een groot deel hiervan is bestraat. Volgens hoogleraar Rioleringen aan de TU Delft Francois Clement is het nog maar de vraag of bewoners de wateroverlast kunnen oplossen. Er zit vaak een subsidie aan vast, of een korting op de rioolheffing. ,,Daar komt nog bij dat je dan als overheid afhankelijk wordt van wat burgers met hun tuin doen.’’ Het gaat volgens Clemens te ver om mensen te dwingen hun betegelde tuintjes te vergroenen. ,,Daar zitten de burgers echt niet op te wachten.’’ Kortingen Sommige gemeenten overwegen of hebben reeds de ‘hemelwaterverordening’ toegepast. Dit betekent dat bewoners hun regenwater in de eigen tuin opvangen. ,,Als je bedenkt dat bij een flinke bui duizenden liters water op een gemiddelde woning vallen, dan is het duidelijk dat het loont water niet via het riool af te voeren.’’ Aldus een woordvoerster van de gemeente Roerdalen. ,,Bijkomend voordeel van afkoppelen is dat rioolwater niet verdund wordt met schoon regenwater. Hierdoor hoef je niet minder water te zuiveren.’’ De wet Veel Limburgse gemeenten trekken jaarlijkse enorme bedragen uit om regenwater in de openbare ruimte af te koppelen en op te vangen in bassins. Tevens ook om burgers te stimuleren de tegels uit hun tuinen te halen. ,, De gemeente kan het immers niet alleen oplossen’’. Aldus een woordvoerder van Nederweert. Hiernaast willen de gemeenten: Maasgouw, Sittard-Geleen, Peel en Maas, Roerdalen en Venlo hun burgers ook aanspreken op hun verantwoordelijkheid voor het regenwater. ,,In de wet staat immers dat de eigenaar zijn hemelwater binnen het perceel moet verwerken.’’ Weert hoopt dat er vanaf volgend jaar afkoppelsubsidies worden aangeboden. Echt-susteren overweegt een stimuleringsregeling voor wat betreft het afkoppelen. Beek denkt daar ook aan, maar onderzoekt ook eventuele vormen van dwang. Volgens hoogleraar Clemens is het afkoppelen van woningen echter een druppel op een gloeiende plaat. ,,Bij echte hevige buien is de grond -zeker in Limburg- binnen de kortste keren verzadigd en stroomt alles gemakkelijk naar het laagste punt.‘’ Een eventuele andere maatregel zou kunnen zijn: een extra rioolstelsel aanleggen dat enkel en alleen regenwater afvoert, naast het bestaande riool voor ontlasting en urine. Dat is kostbaar. Toch gebeurt dit al in nieuwbouwwijken, melden diverse gemeenten. Meerssen heeft dit tevens in andere diverse kwetsbare straten met oude huizen toegepast. Sittard-Geleen kijkt tijdens de vervanging van de riolen of de buizen groter kunnen, of dat er andere maatregelen genomen kunnen worden. De woordvoerder heeft niet de illusie dat iedere hoosbui straks dat elke regenbui straks door het riool verwerkt kan worden. ,,Af en toe water op straat is in principe geen wateroverlast. Dat is zelfs nodig om de pieken te kunnen opvangen.’’ Na de wateroverlast van twee jaar terug heeft Sittard-Geleen ruim 3,6 miljoen euro uitgetrokken om het water in te dammen. Heerlen trekt daar de komende jaren nog eens 1,5 miljoen euro voor uit. Venray geeft ruim een kwart miljoen euro uit voor klimaataanpassingen en daarnaast anderhalve ton aan het afkoppelen van regenwater aan het riool. In meer en meer dorpen en steden stroomt het regenwater niet meer naar het gewone riool, maar juist naar waterbekkens en infiltratierioleringen, of naar speciaal verlaagde plantsoenen, groenstroken of zelfs speeltuinen, die kunnen namelijk heel veel water opslaan. Momenteel huldigt Kerkrade al 18 jaar het principe dat regenwater niet in het riool thuishoort. Kerkrade heeft 200 hectare aan straten, trottoirs en pleinen afgekoppeld van het riool. Bij extreme buien de afgelopen weken, wordt het regenwater via de wegen water afgevoerd. Roermond spendeerde de afgelopen jaren al ruim 20 miljoen euro voor wat betreft de maatregelen van wateroverlast. Een kleine gemeente zoals Schinnen wil ruim 2 miljoen euro uitgeven om het regenwater naar overstroomgebieden en opslagbuffers te leiden. Om piekbuien te kunnen verwerken zijn er extra grote rioolbuizen aangelegd in Nederweert en Ospel. Echter is dit niet voor iedere gemeente weggelegd. ,,Hier komen kapitalen bij kijken, dat is geen optie.’’ Aldus woordvoerder van Maastricht. De hoofdstad wil het regenwater afleiden naar oppervlaktewater en groenvoorzieningen. Maastricht doet ook mee aan ‘Operatie Steenbreek’. Dit houdt in dat burgers worden opgeroepen om de tuinen te vergroenen. Een mooi voorbeeld hiervan is het park boven de tunnel aan de A2. De stad investeert gemiddeld jaarlijks 12 tot 13 miljoen euro in rioleringen. Eind dit jaar worden er ondergrondse buffers en waterpleinen aangelegd. Rioolprofessor stelt: ,,Eens te meer blijkt dat de overheid tracht openbare taken bij de burger terug te leggen en zich vervolgens afhankelijk te maken van de discipline van de burger: geen goed plan in mijn visie. Over dit onderwerp zou een brede discussie moeten worden opgestart.’’ Bron: De Limburger, Peter Bruijns

Regenwater afvoeren? Dat kan beter; regenwater gebruiken!

Klagen over het weer doen Nederlanders graag en veel. De hoeveelheid regen is in Nederland een ‘hot’ topic. Waarom zouden we regenwater niet in ons voordeel laten werken? Dit moet één van de ideeën zijn geweest van de bedenkers van de Varitank, dit is een tank welke regenwater opvangt en hergebruikt. Regenwatertanks en putten die uitgerust zijn met een geïntegreerd regenwaterfilter, zijn de beste oplossingen voor de opvang van regenwater en het hergebruik hiervan. Dit regenwater wordt gefilterd en is bruikbaar voor tuinwater, wasmachine en toiletspoeling. De installatie hiervan verloopt niet altijd even soepel. Daar moet een nieuwe oplossing voor worden bedacht. ‘’De nieuwe varitank van GEP maakt van de oinstallatie een simpele snelle klus. In de praktijk is het bouwen van het mangat bovenop de tanks en putten vaak het grootste probleem. Dat gebeurt meestal in traditioneel metselwerk of met prefab betonnen opzetstukken. Met de Varitank van GEP is dit arbeidsintensieve paswerk verleden tijd.’’ De plaatsing Door een kunststof kraag in de dekplaat van de betonnen regenwaterput kan een kunststof ophoging, met geïntegreerd regenwaterfilter, gemakkelijk worden geplaatst. ‘’Dit universele systeem is uiterst flexibel, gemakkelijk en snel te installeren. Belangrijk feit is dat het uitgevoerd kan worden zonder kraan of machine. Bovendien is de toegang tot de diepe regenwatertank, dankzij de schotel op regenwaterfilter, veilig voor kinderen. De aansluiting Met minimale aansluitstukken kan de draaibare schacht gemakkelijk worden aangesloten op de leidingen. Hiernaast is de schacht simpel in te korten, hierdoor past het deksel goed en steekt deze niet uit. De installateur kan dit regenwatersysteem gemakkelijk met de hand plaatsen. ‘’De Varitank filterschachten passen op de betonnen regenwaterputten, de kunststof Bluelinetanks en de platte Flatline regenwatertanks. Kortom, de Varitanks staan voor kindveiligheid, snelle montage, flexibiliteit op alle vlakken en een breed assortiment aan tanks en deksels.’’ Bron: Installatieprofs

Onderhoud je regenwaterput!

Met een regenwaterput bespaar je op je waterfactuur. Maar hoe zorg je ervoor dat het regenwater in jouw put van goede kwaliteit blijven? Onderstaand geeft Frederik pardo van Reni een aantal tips. 1) De juiste maat van een regenwaterput. De regenwaterput mag niet te groot of te klein zijn. Een te grote regenwaterput zal niet vaak genoeg overlopen. Hierdoor zal de kwaliteit van het regenwater verminderen. Een te kleine put zal te vaak leegstaan wanneer het een langere tijd niet meer regent. Hierdoor schakel je automatisch weer terug op je drinkwater. Zo bespaar je dus niets meer. Laat een expert de grootte van jouw regenwaterput berekenen! GEP heeft op zijn website een handige rekenmodule hiervoor. Tevens kan GEP je altijd van advies op maat voorzien. De belangrijkste factoren voor de berekening van een regenwaterput zijn: het aantal personen welke gebruik maken van het regenwater, de toepassingen waarvoor je regenwater gebruikt, de grootte en het type dakbedekking en helling van je dak. Tevens ook het gegeven van de tijd dat je put leeg staat per jaar. 2) Controleer je regenwaterfilter op tijd Het regenwatersysteem bestaat uit een aantal filters, namelijk: het voorfilter, het nafilter en eventuele koolfilters. De voorfilter bevindt zich meestal bovenaan in de regenwaterput en houdt het grove vuil tegen, zoals bladeren en takken. Zand en slib kunnen wel in je regenwaterput terechtkomen. Om de zes maanden controleer je deze filters om te zien of er niets verstopt zit. Het filter afwassen zorgt voor geen organisch materiaal op het filter. Overigens verhindert dit het regenwater wat nog door de afvoer kan. Het filter af en toe controleren is dus geen overbodige luxe. Het nafilter bevindt zich tussen de pomp en verschillende aftappunten binnen het perceel. Dit filter houdt te laatste fijne vuildeeltjes tegen zodat er geen zand tussen je kleren komt tijdens het draaien van een wasje. Het actieve koolfilter filtert geur- en kleurstoffen eruit. 3) Reinig alleen wanneer nodig! Indien het filter goed zijn werk doet en je niet in een zanderig gebied woont, is een vijfjarige check normaliter voldoende. Wanneer het een lange tijd droog is geweest, kun je de putdeksel omhoog lichten om te kijken of er zich een laag slib bevindt op de bodem van de put. Laat hierbij ook de put een dag openstaan, hierdoor kan er zuurstof in de put. 4) Ga niet robuust te werk Een gewone tuinslang, handborstel, emmer en een schepje voldoen prima om het aanwezige slib te verwijderen uit de regenwaterput. De hogedrukreiniger en schoonmaakproducten hoeven niet gebruikt te worden. Even goed schrobben is voldoende. Er kan een vuilwaterpomp worden ingezet om de rest van het vervuilde water weg te pompen. 5) Hou je sifon in de gaten Vieze geuren wil je natuurlijk voorkomen. Dit kan overigens voorkomen. De volgende oorzaken veroorzaken een vieze geur van het regenwater: verstopte filters, slib of verkeerd gekozen afmetingen van je regenwaterput. Nog een belangrijke oorzaak hiervan is dat het te lang droog staat. Dit is voornamelijk tijdens droge periodes. Dit valt op te lossen door de overloop van de put op te vullen met water. Bron: Livios, Gerry Klompers

Slim omgaan met regenwater en grijs water.

Werktuigbouwkundige installateurs hebben veel te doen met water. De manier van water gebruiken verschilt per plaats. Vaak is het water wel hetzelfde. Dit is tevens vaak onnodig, want in veel gevallen is de kwaliteit van groen of grijs water goed genoeg. Drinkwater is niet zomaar drinkwater. Het dient eerst goed gezuiverd te worden. Het is zonde van de tijd en het geld om dit (dure) drinkwater te gebruiken. In de chemische industrie wordt al veel ‘ander water’ gebruikt. Zo geeft het CBS als definitie van ander water: ‘water van een andere kwaliteit dan leidingwater, zoals ongefilterd en gedeeltelijk gefilterd water, of gedestilleerd en gedemineraliseerd water.’ Dit water, wat ook wel industriewater wordt genoemd, wordt geproduceerd door waterbedrijven en vervolgens geleverd aan bedrijven. Groen-, blauw- en grijswater Installatiebedrijven welke een regenwatersysteem kunnen aanleggen, krijgen het in de toekomst een stuk drukker. Grijswatersystemen zijn technische installaties welke ervoor zorgen dat afvalwater hergebruikt kan worden. Grijswatersystemen worden gescheiden aangelegd van drinkwatersystemen. Drinkwater wordt namelijk geleverd door een waterleidingmaatschappij. Bij bestaande bouw is hak- en breekwerk nodig om leidingen voor een grijswatersysteem aan te leggen. Bij nieuwbouw- en renovatieprojecten is zo’n systeem zeer eenvoudig te installeren. Met een grijswatersysteem verspil je minder water en dit is beter voor het milieu. Bij een woonhuis kan grijswater/afvalwater uit de keuken en de douche worden hergebruikt om het toilet door te spoelen. Regenwater gebruiken Regenwater(groenwater) kan worden hergebruikt. Voor particulieren en kleine bedrijven kun je hiermee besparen. Bij een groot bedrijf gaat dit vaak om hele grote hoeveelheden water, deze zullen anders direct de bodem inzakken. Binnen veel bedrijfsprocessen en bij onderhoud is regenwater uitstekend. Denk hierbij aan het wassen van bedrijfsauto’s en schoonmaakwerkzaamheden zoals glasbewassing en gevelreiniging. Innovatief urinoir Ander water (grijswater/groenwater) gebruiken, is een oplossing voor het waterprobleem. Minder water gebruiken is natuurlijk altijd beter. Er zijn momenteel al veel waterbesparende systemen en producten op de markt. Er bestaan ook gecombineerde systemen. Neem een vacuümtoilet of een urinoir met een wastafel welke het water dat wordt gebruikt voor het wassen van de handen tegelijkertijd gebruikt voor het doorspoelen van het toilet. In utiliteitsbouw als kantoor of een school met flink wat toiletten bespaart dit een hele hoop water. Bron: Installatie profs

Hemelwater afkoppelen, waarom eigenlijk niet?

We horen en lezen de laatste tijd in de media steeds vaker over afkoppelen van hemelwater. Dat wil zeggen het loskoppelen van de regenwaterafvoer van het riool. Dat lijkt een enorme vlucht te nemen. Het aantal, goedbedoelde, acties zoals “tegel eruit, plantje erin” lijken soms sneller te groeien dan de betreffende plantjes zelf . . . . . er wordt zelfs al gesproken over een “tegeltax”, een soort belasting op bestrating en verharding binnen het perceel. Dus je zou verwachten dat we allemaal massaal onze percelen aan het afkoppelen zijn en dat er rijen mensen voor de kassa’s van de tuincentra staan met plantjes, blad afscheiders en infiltratieboxen. Maar niets is minder waar. Bij de vraag wie de verantwoordelijkheid voor de verwerking van regenwater draagt wijst men meestal naar de gemeente. Het blijkt dan dat het merendeel van de bevolking vertrouwt op de overheid waar het aankomt op waterbeheer. Maar wie is er eigenlijk echt verantwoordelijk? Wie heeft die zogenaamde zorgplicht voor hemelwater? Juridisch gezien zijn gemeenten verantwoordelijk voor het rioolstelsel en de stedelijk afvalwater, maar regenwater valt niet onder de noemer afvalwater. Regenwater valt onder de zogenaamde hemelwaterverordening, en die stelt dat de gemeente weliswaar zorgplicht heeft voor de inzameling van hemelwater maar dat zich die plicht beperkt zich tot het regenwater dat op publiek domein valt. Regenwater op het private perceel is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de perceeleigenaar zelf, dus niet van de gemeente. Die perceeleigenaar kan echter wel aanspraak maken op de zorgplicht van de gemeente. Maar dat kan slechts onder bepaalde voorwaarden. Er kan feitelijk pas een beroep op de gemeente gedaan worden als, ik citeer de wet: “het niet (technisch) redelijk is om van de houder van het verzamelde hemelwater te verlangen het hemelwater af te voeren”. Oftewel; de perceeleigenaar mag de gemeente pas bellen als er geen technische mogelijkheden zijn om het regenwater af te koppelen. Maar wij leven inmiddels in de 21ste eeuw, sturen geavanceerde landingsvoertuigen de ruimte in om mars te verkennen en we rijden op de autopilot, bij voorkeur elektrisch, over de snelweg zonder het stuur van de auto aan te raken. Dat kunnen we allemaal wel, maar regenwater afkoppelen lukt niet? . . . . Ik kan eerlijk gezegd geen enkele technische reden bedenken waarom afkoppelen van regenwater niet mogelijk zou zijn. Jij wel?

De waterzak

GEP biedt een flexibele waterzak voor de opslag van regenwater. Anders dan tanks en putten kunnen deze waterzakken zonder graafwerk worden geïnstalleerd. Het hemelwateropvangsysteem wordt simpelweg in de kruipruimte gelegd. De leverancier uit Arkel beveelt het systeem ook aan voor de bestaande bouw. Regenwater wordt vanaf het dak opgevangen en gefilterd door buisfilters in de regenpijpen. Vervolgens stroomt het water naar een schacht in de kruipruimte. Naast deze schacht ligt de waterzak die zich als een communicerend vat met regenwater vult. Hier wordt het vervolgens opgeslagen in de waterzak in de kruipruimte.  De zogenoemde watermanager controleert het waterpeil in de zak en de waterdruk in de leiding. De pomp van dit besturingssysteem transporteert het water naar wasmachine of toilet. Raakt de zak leeg dan schakelt het systeem over op de waterleiding met normaal drinkwater. De waterzak is bij GEP op maat maakbaar. Voor iedere kruipruimte is er dus een waterzak maakbaar. De prijs van een compleet systeem is vanaf 2000 euro.


Bron: Cobouw 

Regenwater en BREAAM-certificering

Wat is BREAAM?

BREAAM staat voor: Building Research Establishment Environmental Assessment Method, oftewel: duurzaam bouwen. BREAAM is een instrument om integraal de duurzaamheid van gebouwen en bouwprojecten te meten en te beoordelen. BREAAM, van origine Brits, wordt inmiddels in tientallen landen toegepast. Zo zien we Breeam ook steeds vaker in België en Nederland.


Wat is een BREAAM-certificaat?

Het BREAAM-certificaat is een internationale certificering, het is als het ware een bewijs dat gebouwen op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde wijze gebouwd zijn. BREEAM stelt een standaard voor een duurzaam gebouw en geeft vervolgens het prestatieniveau weer. Dit niveau wordt bepaald aan de hand van verschillende deelscores. Uiteindelijk leidt dit tot een waardering die uitgedrukt wordt in een aantal sterren. Er zijn vijf verschillende BREEAM niveaus;

  • Pass, deze score wordt behaald bij een score hoger dan > 30%

  • Good, deze score wordt behaald bij een score hoger dan > 45%

  • Very good, deze score wordt behaald bij een score hoger dan > 55%

  • Excellent, deze score wordt behaald bij een score hoger dan > 70%

  • Outstanding, deze score wordt behaald bij een score hoger dan > 85%

 

Het BREAAM certificaat is dus een ondersteunend middel voor de marketing en positionering van een bedrijf of organisatie om aan te tonen dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen. Momenteel hebben meer dan 200.000 gebouwen een BREAAM-certificaat en het aantal is sterk groeiende. Een groot aantal van deze gebouwen hebben een regenwatersysteem van GEP.


De bijdrage van een regenwatersysteem aan een BREAAM certificaat

Uiteraard past het gebruik van regenwater of een grijswater systeem bij de ideologie van Breeam. In dat licht gezien verdient een gebouw met een regenwatersysteem of grijs water, letterlijk en figuurlijk, punten ten behoeve van de Breeam-certificering. De paragraaf Wat 5 uit de Breeam handleiding beschrijft de technische details waaraan een regenwatersysteem of grijswatersysteem moet voldoen om die Breeam punten daadwerkelijk te verkrijgen. Het is afhankelijk van een aantal factoren zoals de mogelijke opvang van regenwater (het dakoppervlak), het te verwachte gebruik van regenwater en de combinatie van regenwater en grijs water.
 

GEP biedt al meer dan 20 jaar oplossingen om aan de Breeam eisen te voldoen, dat wil zeggen het gebruik van regenwater en het bufferen, infiltreren en vertraagd afvoeren daarvan. Naast de regenwatersystemen produceert GEP ook systemen voor het recyclen van grijs water. Dit regenwater of grijswater kan gebruikt worden voor het spoelen van het toilet, voor de wasmachine en voor de tuinberegening. Dus de regenwatersystemen van GEP vormen een goede basis om te voldoen aan alle richtlijnen die Breeam in Wat 5 stelt.


Wilt u BREAAM punten behalen voor uw bouwproject? GEP helpt u graag. Ontwerp uw eigen regenwatersysteem via het GEP rekenmodule en ontvang vrijblijvend een offerte op maat! www.regenwater.com/rekenmodule Uiteraard kunt u ook bellen of mailen voor een goed ontwerp van uw regenwatersysteem;

GEP België: info@regenwater.be Tel. +32(0)89-238008

GEP Nederland: info@regenwater.nl Tel.: +31(0)183-610520

 

Bronvermelding: BREAAM NL, www.breeam.nl